Geri Dönüşüm Robotu: RoCycle

Geri Dönüşüm Robotu: RoCycle


Atıkların sebep olduğu kirlilik günümüzün en önemli çevre sorunlarından biri. Bu nedenle araştırmacılar doğaya zarar veren atıkların yeniden kullanılabilmesi üzerine çalışmalar yapıyor. Her yıl milyonlarca atık geri dönüştürülmek amacıyla insan gücüyle ayrıştırılsa da artık bu işi otonom olarak yapabilecek robotlar geliştiriliyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’ndan bir grup araştırmacı, atıkları geri dönüştürmeye uygun hale getirmek için cinsine göre ayrıştırabilen bir robot geliştirdi.
RoCycle adı verilen robotun parmak uçlarında dokunmaya duyarlı sensörler yer alıyor. Bu sensörler robotun dokunduğu atığın boyutunu ve katılığını algılamasını sağlıyor. Durağan haldeki cisimleri %85 oranında doğru tahmin edebilen robot, taşıyıcı kayış üzerinde hareket eden cisimleri %63 oranında doğru ayrıştırabiliyor.
MIT CSAIL - Robot kâğıt, metal ve plastik gibi çeşitli atıkları başarıyla ayrıştırabiliyor.
Robot, atıkları ayrıştırırken ilk önce elindeki gerilme sensörünü kullanarak atığın boyutunu algılıyor. Sonra basınç algılayıcı sensörünü kullanarak atığı tutmak için gereken gücü hesaplıyor. Bu ölçümler, robotun, tutulan atığın hangi materyallerden yapıldığını anlamasını sağlıyor.
Robotun olumsuz özelliği ise birbirinin içine geçen atıkları ayrıştıramaması. Örneğin robot kutu içine konulan plastiği sadece kâğıt olarak algılıyor. Gelecekte yapılacak çalışmalarla robotun parmak uçlarındaki sensörden elde ettiği verilerin yanı sıra kamerasından gelen görsel verileri de ayrıştırmada kullanması amaçlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oobleck: Sıvı mı Yoksa Katı mı?